Consumption

All I Want For Christmas Is... Nothing New!

18%

Als 300 mensen niks nieuws geven met de kerst, dan doen we het allemaal!


  • Done

    To go

  • 300

    Target

  • 54

    Participants

Short description:

Geef dit jaar niks nieuws voor kerst! Geef iets van jezelf door, koop iets tweedehands of doneer aan een goed doel. Zo geef je een persoonlijk en origineel cadeau zónder bij te dragen aan de enorme spullenberg die we al hebben. Geef je spullen een extra lang leven en bespaar CO2! Doe jij ook mee?

Sign up opens: 30 Nov 2018

Sign up closes: 21 Dec 2018

Hashtags:

nothingnew

Goal / impact

76% van de Nederlanders geeft vrienden en familie cadeaus onder de kerstboom, een derde geeft hierbij zelfs €100 of meer uit.[1] Dit komt neer op ruim €450 miljoen aan nieuwe kerstcadeaus per jaar.[2] Met ‘All I want for Christmas is… nothing new’ moedigen we mensen aan om samen met ons deze kerst geen nieuwe cadeaus onder de kerstboom te leggen, maar juist te kiezen voor doorgeefcadeaus of tweedehands cadeaus. En het mooie is: ruim twee van de drie Nederlanders vindt het geen probleem om deze cadeaus te ontvangen![3]


Het (door)geven van (tweedehands) cadeaus is een win-win-win-situatie. Je zorgt ervoor dat de gebruiksduur van het gegeven item verlengd wordt, je geeft een persoonlijk en origineel cadeau en je vermindert je CO2-uitstoot. Extra verantwoord tijdens de donkere decemberdagen waarop we al in overvloed consumeren.


Deel een foto van je nothing new-cadeau met #nothingnew, na het geven natuurlijk en bij voorkeur met een blije ontvanger erop!

Als 300 mensen niks nieuws geven met de kerst, dan doen we het allemaal!

Other comments

Tips voor het beste nothing new nieuwe oude cadeau:

- Je favoriete boek, een kledingstuk dat al maanden ongedragen in je kast ligt, die mooie vaas waar je geen plek voor hebt of een ander item dat je zelf niet gaat missen, maar waar je de ander heel blij mee maakt!

- Koop iets tweedehands in de Kringloopwinkel, op Marktplaats, United Wardrobe of een andere tweedehandswinkel.

- Geef aan een goed doel. Er zijn goede doelen waarvan onderzocht is dat ze echt effectief zijn. Door aan die doelen te geven, weet je zeker dat je direct positieve impact maakt. Kijk eens naar:

- Geef NIKS


Dit is een initiatief van de Nationale Denktank en het begin van een burgerbeweging voor circulaire economie. Ga naar www.ndt18.nl/collactive voor meer informatie en de 9 andere circulaire Denktankinitiatieven!


[1] ICS Cards, 2017: https://www.icscards.nl/news/2017/11/kerstman-populairder-dan-sinterklaas

[2] ING, 2017: https://www.ing.nl/zakelijk/kennis-over-de-economie/onze-economie/de-nederlandse-

economie/publicaties/450-miljoen-aan-kerstcadeaus.html

[3] ING, 2015:

https://www.ing.nl/particulier/economisch-bureau/archief/archief-ing-financieel-fit-barometer/2015/12/huishouden-geeft-gemiddeld-135-euro-uit-aan-kerst.html